Інформація про впровадження послуги патронату над дитиною

Дата: 08.02.2023 16:48
Кількість переглядів: 140

З метою впровадження послуги патронату над дитиною та  реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання, проводиться пошук та підбір кандидатів у патронатні вихователі для створення  патронатних сімей на території Чинадіївської територіальної громади.

   Дана послуга забезпечує проживання дітей, котрі тимчасово не можуть проживати з батьками чи їх законними представниками в сім’ї і не потрапляти у заклади інституційного догляду та виховання. Крім того, соціальна послуга патронату над дитиною мінімізує негативні наслідки у разі тимчасового вилучення дитини із сім’ї, зменшить травматизацію дитини та підвищить можливість збереження біологічної родини після подолання складних життєвих обставин.

   Звертаємо увагу на те, що соціальна послуга – Патронат над дитиною фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Ця сума на сьогодні становить більше 19 000,00 грн. З них п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб (2 684,00 * 5 = 13 420,00 грн) складає заробітна плата патронатного вихователя та соціальна допомога в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку влаштованої під патронат на місяць утримання (2 272,00 * 2,5=5 680,00 грн – для дітей від 0 до 6 років, 2833*2,5=7 082,50 грн – для дітей від 6 до 18 років).

 Додатково повідомляємо, що кандидати у патронатні вихователі мають мати помічника разом з яким проходять підготовку за Програмою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України 19.08.2017 року №1349 та власне житлове приміщення, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей. Навчання проходить на базі Закарпатського обласного центру соціальних служб в м.Ужгород та триває 120 годин.

         Кандидатами у патронатні вихователі не можуть бути особи, які:

 - виховують власних дітей віком до чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності;

-  є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем;

-  обмежені у дієздатності; визнані недієздатними;

- позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

-  перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;

- стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;

- перебувають під слідством;

- перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

- були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу), або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;

- зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

- страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;

- були засуджені перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції як кривдники за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;

- також кандидатами у патронатні вихователі не можуть бути особи, члени сім’ї яких проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі та мають обмеження згадані вище.

 На сьогодні в Закарпатській області функціонує 3 патронатні сім’ї, а саме: Берегівський район (с.Онок) – 1 сім’я; Мукачівський район (смт. Воловець) – 1 сім’я та м. Свалява – 1 сім’я.

  У разі зацікавлення вище наведеною інформацією, просимо звертатися у службу у справах дітей Чинадіївської селищної ради для отримання більш детальних роз’яснень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь