Попередження загибелі бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур пестицидами

Дата: 12.03.2021 23:00
Кількість переглядів: 1639

 

      

Для запобігання загибелі бджіл при проведенні обробітків пестицидами слід приділити особливу увагу дотриманню вимог законодавства при обробітках інсектицидами медоносних рослин. При проведенні захисних заходів цих культур необхідно застосовувати виключно препарати, дозволені до використання в Україні, рекомендовані для цих культур у рекомендованих нормах внесення.

 

Відповідно до ст.37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та  юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин,  зобов'язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів   від   оброблюваних   площ.   При  цьому повідомляється дата обробки,  назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

 

Відповідно до ст.13 вищевказаного закону, кожна пасіка підлягає  реєстрації  за  місцем  проживання  фізичної особи  або  за  місцезнаходженням юридичної особи,  яка займається бджільництвом,  у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних,  міських  радах у порядку, встановленому  центральним органом  виконавчої  влади. Власники пасік повинні своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

 

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння.

 

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

 

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечерні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

 

Асортимент пестицидів, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Згідно ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

 

Хімічний токсикоз бджіл викликають пестициди, які застосовують при захисті сільськогосподарських культур від шкодочинних організмів. Отруєння бджіл спостерігається в весняно-літній період при масовій обробці посівів і садів. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення хімічних обробок у денний час при масовому льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння.

 

Неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського  та  іншого  призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, є порушенням законодавства відповідно до ст.38 Закону України «Про бджільництво», що тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

 

Інформація щодо попередження загибелі бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур пестицидами широко висвітлюється спеціалістами управління фітосанітарної безпеки у засобах масової інформації.      

 

Інформація щодо регламентів застосування пестицидів в тому числі і при обробці медоносних рослин, розміщена на вебсайті Головного управління Держпродспожвслужби в Закарпатскій області.

 

       Ірина Шкріба, Ганна Рошко, Тамара Слюсарчук  - державні інспектори

 управління фітосанітарної безпеки

 Головного управління Держпродспоживслужби

 в Закарпатській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь