Сезон Баштанних

Дата: 04.08.2023 08:55
Кількість переглядів: 605

Фото без описуСезон баштанних розпочався, на ринках області  продають кавуни вирощені в Закарпатті (Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Виноградівський райони)

У багатьох покупців виникає питання: чи можна їх купувати, чи не буде шкоди від їх вживання? Норма концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг, а у динях – до 90 мг/кг. І якщо у вас немає власної мобільної лабораторії для перевірки, Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області радить, як не отруїтися:

  •  Не купуйте ягоди при дорозі – кілька годин на пилюці роблять чисті продукти багатими на свинець, через це вони стають непридатними для вживання;
  •  У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу через високий вміст нітратів, вони не мають експертного висновку лабораторії; 
  •  Уважно огляньте ягоду, яку плануєте  купувати. Якщо на ній є вм’ятини, або вона м’яка відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине  ціну,  скоріш за все в них уже почався процес бродіння. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться  вам значно дорожче;  
  •  Не купуйте розрізані навпіл кавуни або дині, накриті плівкою – під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується, додатково Ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння;
  •  Розрізані ягоди слід зберігати не більше доби, навіть, якщо вони знаходяться у холодильнику;
  •  Не доїдайте кавуни чи дині до шкіри – залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо у ній найбільше нітратів;
  •  Перед вживанням треба обов’язково помити кавун чи диню під проточною водою.

Щодо зберігання кавунів, все залежить від того, в якому стані знаходиться плід – цілому або розрізаному. У другому випадку, зберегти соковитість та свіжість складніше. Якщо цілий плід можна зберігати тижнями і навіть місяцями, то різану ягоду тримати довго не можна. Скільки зберігається розрізаний кавун в холодильнику - відповідь проста: всього 1-2 дні – і солодкий плід більше не придатний для вживання. Мінімальний термін зберігання пояснюється тим, що у надрізаному кавуні швидко розмножуються бактерії, які нерідко стають причиною харчового отруєння. Терміни зберігання багато в чому залежить від самої ягоди: її сорти, процесу вирощування, транспортування, зберігання та багатьох інших індивідуальних особливостей.

А для того, щоб не гадати, чи хороша ягода, чи ні – купуйте їх лише у дозволених місцях (офіційні ринки та магазини). І найголовніше – не забудьте запитати про документи на товар! У документі має бути вказана інформація: де вирощений плід, вміст нітратів та інші характеристики.

Отож, вибирайте смачні кавуни і споживайте безпечно!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь