Фестиваль «Графський кіфлик»

Дата: 11.07.2021 22:00
Кількість переглядів: 1754

Світ українських традицій нескінченно багатий. Українські звичаї, традиції, обряди – це втілені в рухи й слова світовідчуття, світосприймання та взаємин між людиною та природою, між людиною і людиною. Це найдорожчий скарб, який допоміг вижити нашій нації, зберегтися у віках, розвиватися та вдосконалюватися. Саме з метою виявлення, збереження, відтворення, розвитку і популяризації нематеріальної культурної спадщини нашого краю і був започаткований 11 липня 2021 року у замку Сент Міклош, розташованому на території Чинадіївської територіальної громади, фестиваль «Графський кіфлик». Даний фестиваль проводився за підтримки Чинадіївської селищної ради та громадської організації «Калган» в особі Йосипа Бартоша та Любов Керецман.

Сухе печиво з начинкою в середині підкорило серця австрійських гостей ще в часи Графа Шенборна. Точно не відомо які кіфлики найбільше полюбляв сам Граф Шенборн, проте рецепти випікання збереглися й до нині.

Кіфлики, або кітлики – закарпатська автентична випічка, відома з часів Австро-Угорщини та Чехословаччини, яку часто готували на свята, великі храмові празники, продавали на народних ярмарках-торговицях. Кіфликами частували колядників, дякуючи за веселі коляди, пригощали поливальників на Великдень. Кожна господиня мала свій особливий секрет приготування кіфликів: мак або горіхи – запарювали молоком з цукром або медом, у піст обходилися простою водою з цукром. Зверху кіфлики щедро посипали цукром-пудрою, або змащували за допомогою гусячого пір’я, густо збитими білками, чи просто жовтками. Особливими виходили кіфлики наприкінці літа, коли їх готували з лекваром, повидла зі спеціального сорту слив – «венгерка». Такий леквар варили декілька днів поспіль на мідних казанках, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою до темно-синього майже чорного кольору.

Започаткований сьогодні фестиваль подарував мешканцям та гостям громади святкову атмосферу та гарний настрій. Гості мали можливість поласувати різноманітними кіфликами та пройти майстер класи з їх приготування. Але найбільш приємною несподіванкою була присутність на святі експерта Національного реєстру рекордів України, який зафіксував рекорд «Найдовший в Україні кіфлик», довжина його становить 2 метри 15 сантиметрів 1 міліметр, авторка ідеї Любов Керецман. Попередній рекорд було зафіксовано в 1913 році коли довжина кіфлика становила 73 сантиметри.

Сподіваємося що започаткований сьогодні фестиваль буде проводитись щорічно та з кожним роком у ньому будуть приймати участь ще більше майстринь, які випікають смачні кіфлики.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь